Förhandlingstillfälle 1, 25 augusti 2016

Fastighetsägarna Stockholm redogjorde vid dagens förhandlingstillfälle för grunderna till yrkandet om i snitt 2,5 procent per den 1 januari 2017. Yrkandet är differentierat i enlighet med lägesfaktorn. I Stockholms stad bygger differentieringen på en indelning av staden i olika lägen, från A till K, se karta nedan. För läge A yrkas en höjning på 2,8 procent, för läge B, C och D yrkas en höjning på 2,6 procent, för läge E, F, G och H yrkas en höjning på 2,4 procent och för läge J och K yrkas en höjning på 2,2 procent. För övriga kommuner i Stockholms län utgår yrkandet från en högsta nivå motsvarande på 2,6 procent.

Yrkandet bygger på utgångspunkten att hyresutvecklingen ska motsvara hyresgästernas, och de bostadssökandes, allmänna värderingar såsom dessa avspeglas i den allmänna ekonomiska utvecklingen. Se mer om detta i vårt pressmeddelande som skickades den 19 augusti 2016.

Hyresgästföreningens representanter kunde vid dagens förhandlingstillfälle inte lämna något motbud då deras förhandlingsdelegation ännu inte sammanträtt.

Fastighetsägarna Stockholms inställning är att Stockholms län är en sammanhängande bostadsmarknad och att förhandlingen därför skall omfatta hela länet. Hyresgästföreningen meddelade under dagens förhandlingstillfälle att deras stadgar omöjliggör att förhandlingen omfattar hela Stockholms län och enbart kan omfatta Stockholms stad.

Ett förtydligande gjordes av Fastighetsägarna under mötet med anledning av Hyresgästföreningens tidigare reaktion på vårt pressmeddelande där vi skriver att de disponibla inkomsterna har ökat med cirka 90 procent sedan 1998. Hyresgästföreningen hävdar att inkomsterna endast har ökat med 47 procent. Skillnaden beror främst på att vår siffra (som är framtagen av SCB) är nominell, vilket innebär att inflationsutvecklingen finns med i den, medan Hyresgästföreningens uppgift är real (utan inflation). Eftersom hyresutvecklingen anges i nominella termer måste även de disponibla inkomsterna anges nominellt om det ska vara meningsfullt att jämföra dem.

Lägesindelning i Stockholms stad

Kartan visar nedan listade lägesindelning i Stockholm

Innerstan Läge
City, Gamla stan, Riddarholmen, Gärdet, Ladugårdsgärdet, Norrmalm, Vasastan, Södermalm, Reimersholme, Långholmen, Södra Djurgården, Skeppsholmen, Beckholmen, Östermalm, Östra Kungsholmen A
Hammarby Sjöstad B
Ruddammen B
Västra Kungsholmen, Lilla Essingen B
Danviksklippan C
Hjorthagen C
Stora Essingen C
Norra Djurgården, Ekhagen, Frescati D
Söderort Läge
Gröndal. Liljeholmen, Årstadal C
Gullmarsplan, Globen C
Gamla Enskede, Enskede Gård, Enskedefältet, Johanneshov, Hammarbyhöjden, Björkhagen, Årsta D
Midsommarkransen, Aspudden D
Hägerstensåsen, Hägersten, Västertorp, Mälarhöjden E
Stureby, Svedmyra, Tallkrogen E
Kärrtorp, Enskededalen F
Västberga, Solberga, Älvsjö, Långbro, Långsjö, Herrängen, Fruängen F
Gubbängen F
Bandhagen, Högdalen, Liseberg, Örby Slott, Örby, Hökarängen, Farsta, Farsta Strand, Larsboda, Sköndal G
Östberga H
Bagarmossen, Skarpnäck H
Bredäng, Sätra J
Hagsätra, Rågsved, Snösätra J
Skärholmen, Vårberg K
Fagersjö K
Skrubba K
Västerort Läge
Traneberg, Ulvsunda, Stora Mossen, Alvik, Äppelviken, Smedslätten C
Nockebyhov, Nockeby, Höglandet, Ålsten, Riksby, Åkeshov, Åkeslund, Abrahamsberg, Olovslund D
Bromma kyrka, Norra Ängby, Södra Ängby, Beckomberga, Eneby, Mariehäll, Johannesfred E
Vällingby, Råcksta F
Blackeberg F
Solhem, Lunda, Nälsta, Flysta, Sundby, Bällsta G
Kista H
Grimsta H
Akalla J
Bromsten J
Hässelby Villastad, Hässelby Gård, Hässelby Strand, Vinsta, Kälvesta J
Husby, Rinkeby, Tensta, Hjulsta K