Årsförhandlingen

Sommaren är här och, tro det eller ej, förhandlingarna om 2021 års hyresjustering är klara för de flesta av landets hyresvärdar. Därmed hinner vi med en kort återhämtning innan det är dags att köra igång förhandlingarna om nästa års hyresjustering. Det visar med all tydlighet att det behövs en ny lagstiftning för de årliga förhandlingarna med en oberoende tvistelösning, tydliga motiv för vad som ska styra justeringen av den allmänna hyresnivån samt tidsramar för parterna.

För mer information läs här.

Läge och kvalitet i hyressättningen

Utredningen om läge och kvalitet i hyressättningen presenterade sina förslag i dag när Hyres­kommissionen överlämnade sitt betänkande till justitie- och migrations­minister Morgan Johansson. Kommissionens förhoppning är att förslagen ska leda till att bostadskonsumenternas värderingar av läge och andra boendekvaliteter ska få ett större genomslag i hyressättningen. Fastighetsägarna är pessimistiska på den punkten. Förslagen är helt enkel för svaga för att leda till någon förändring.

Läs mer i betänkandet här (Fastighetsägarnas särskilda yttrande finns på sid 321). Mer information hittar du också på Fastighetsägarnas hemsida.